Strona główna » Warsztaty » Tworzenie biznesplanów » Po warsztatach
Po warsztatach [wiadomość #349] |
Tue, 09 February 2010 11:56  |
jan.kosmala Wiadomości: 1 Dołączył(a): February 2010 Miejsce: Poznań |
Junior Member |

|
|
Witam wszystkich,
jako, że dziś brałem udział w warsztatach na temat tworzeniu biznesplanu, postanowiłem podzielić się moim pierwszym wrażeniem.
Pan prowadzący miał ciężki orzech do zgryzienia. Tyle materiału, do tego przykład wymyślony zrealizowany z uczestnikami. Brawo.
Osobiście najwięcej zapamiętuje i się uczę na przykładach. Tu pan prowadzący pokazał nam od czego zacząć biznesplan, na co zwrócić uwagę, gdy tworzymy biznesplan dla kogoś, kto miałby być nam wsparciem finansowym (np. inwestor, bank, wspólnik). Moje wcześniejsze zdanie nie wyraża, ile istotnych rzeczy jest przy tworzeniu biznesplanu w ten sposób. Jest tego na prawdę dużo, a jak wiemy bez pieniędzy ciężko będzie rozkręcić coś konkretnego.
Ważne było również omówienie elementów biznesplanu. Zrobione było to szczegółowo z udziałem uczestników.
Jako, że jak napisałem wcześniej, uczę się najbardziej przy przykładach, to muszę koniecznie o nim napisać. Mianowicie "stworzyliśmy" księgarnie internetową, a głównie do niej analizę wydatków i przychodów, potrzebnego początkowego kapitału, kredytu, amortyzację sprzętu (u nas był to samochód), co i jak podliczać - czyli stworzyliśmy symulację, by wiedzieć czy to się w ogóle opłaca.
Oczywiście było omówione, jak to w ogóle przedstawić, tj. cała strona techniczna - co prawda w pewnym skrócie, bo czas nas niemiłosiernie gonił. Przedstawione również w dość szybkim tempie narzędzia, których można użyć.
Te warsztaty ukazały mi, że dzięki tworzeniu biznesplanu, będę miał lepszy obraz na opłacalność mojego, mam nadzieję, przyszłego przedsiębiorstwa, oraz jakie pytania sobie zadawać podczas tworzenia biznesplanu, który miałby ujrzeć inwestor, czy też ktoś inny.
Na razie piszę to tak na świeżo, więc jak zacznę skrobać własny biznesplan, z przyjemnością dam znać, jak się tej poznanej wiedzy używa.
Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzięki za te warsztaty.
"Zawsze znajdzie się odpowiednia filozofia do braku odwagi." - Albert Camus.
|
|
| | |
| Odp: Po warsztatach [wiadomość #365 (odpowiedź na #350) ] |
Sat, 13 February 2010 13:49   |
Grzegorz Wojtkowiak Wiadomości: 5 Dołączył(a): February 2010 Miejsce: Poznań |
Junior Member |
|
|
| asix_001 napisał(a) dnia Tue, 09 February 2010 06:14 | Osobiście warsztaty bardzo mi się podobały tylko za dużo mało czasu było.
Mam pytanie do prowadzącego, ponieważ piszę obecnie pracę magisterską dotyczącą opracowania strategii marketingu mix dla wybranego produktu przemysłowego i zastanawiam się jakich metod powinnam użyć w poszczególnych instrumentach 4P żeby dobrze zaprojektować daną koncepcję.
|
Witam
Nie jestem specjalistą od marketingu i zakładam, że przygotowując się do pracy mgr przestudiowała pani już sporo literatury, zatem polecę coć z praktyki (jedynym moich klientów jest poznańska agencja reklamowa).
Dobrym instrumentem w ramach 4p jest
- benchmarking czy dokładna analiza ofert konkurencji - pozwala uniknąć błędów innych, naśladować najlepszych, lepiej pozycjonować swoje produkty,
Polecam też
- analiza łańcucha wartości / analiza wartości (pozwala lepiej zrozumieć składniki wartości produktu dla klienta)
- metody heurystyczne (od burzy mózgów do metod eksperckich) - pozwalają na tworzenie innowacyjnych produktów czy nietypowych akcji promocyjnych
- sporo metod dotyczy też bezpośrednio badaniu preferencji i możliwości klienta
można też stosować bardziej typowe dla marketingu:
- metody analiz rynkowych - poznanie potrzeb klienta
- analiza BCG i strategie produktowe
Pozdrawiam
Grzegorz Wojtkowiak
|
|
|
| Odp: Po warsztatach [wiadomość #369 (odpowiedź na #349) ] |
Tue, 23 February 2010 10:12  |
piotr.k Wiadomości: 1 Dołączył(a): February 2010 |
Junior Member |
|
|
W moim odczuciu spotkanie bardzo udane - wszelkie pytania osób mających "pomysł na biznes" i stojących przed koniecznością stworzenia biznesplanu zostały w pełni wysłuchane a problemy w nich zawarte - wyjaśnione. Wielki podziękowania kieruję raz jeszcze do Pana Grzegorza Wojtkowiaka, który posiada duże zasoby wiedzy w tej materii, a dodatkowo potrafił przekazać ją w bardzo obrazowy i przystępny sposób, nawet laikowi. Warsztaty zostały poprowadzone bardzo profesjonalnie. Szczerze pisząc liczę na to, że wkrótce będzie okazja wzięcia udziału w kolejnych warsztatach - dotyczących BP lub innych. Osobiście mam kilka pomysłów na tematykę, która mogłaby być w takowych poruszona - ale o tym napiszę w innym dziale. Pozdrawiam
Piotr Krużyński
[Uaktualnione dnia: Tue, 23 February 2010 10:19]
|
|
|
Idź do forum:
Aktualna data: Tue Sep 7 00:17:22 EDT 2010
Łączny czas generowania strony wyniósł 0.11272 sekund. |